به گزارش همشهری آنلاین به نقل از یورونیوز، آرش درمبخش فرانسوی ایرانیتبار، مشاور شورای شهر کوربووا در حومه پاریس و برنده جایزه محیط زیستی با عنوان «نوبل توسعه پایدار»، پیشتر متهم به تقلب در نوشتن پایاننامه دکترای حقوق خود شده بود.
بنابر خبر روزنامه لوموند چاپ پاریس، کمیته تحقیق دانشگاه پانتئون سوربن در گزارشی چهل صفحهای به این نتیجه رسیده است که رساله دکترای آرش درمبخش که در سال ۲۰۱۵ دفاع شده است «حاصل سرهمبندی نوشتههای منتشره توسط دیگران و کپی کردن آنها به گونهای بوده است که این تصور ایجاد شود آقای درمبخش خود آنها را نوشته است.»
بنابر حکم صادره از سوی دانشگاه و در پی محرز شدن جرم آقای درمبخش، تز دکترا و مدرک دانشگاهی وی باطل شده و او دیگر اجازه نخواهد داشت در هیچکدام از دانشگاههای دولتی فرانسه ثبتنام کند.
تصمیم دانشگاه سوربن در پی ماهها جنجال بر سر اصالت پایان نامه آقای درمبخش اتخاذ شده است. مساله تقلب در پایاننامه آقای درمبخش پس از آن خبرساز شد که روز ۹ فوریه سال جاری یک حساب توییتری با ارائه شواهدی نشان داد ۹۲ درصد پایاننامه پانصد صفحهای وی که در سال ۲۰۱۵ در دانشگاه پانتئون سوربن دفاع شده است حاوی موارد تقلب و کپی بدون ذکر منبع است.
برای مثال در این پایاننامه، بخشی از متن مقاله یک دانشجوی خارجی در سال ۲۰۰۸ دیده میشود. همچنین در بخشی دیگر از آن قسمت بزرگی از یک مقاله روزنامه فیگارو تقریبا کلمه به کلمه کپی شده است بدون آنکه اسمی از مرجع آن قید گردد.
آقای درمبخش که دو بار در آزمون ورودی وکلا شکست خورده بود، تلاش کرده بود تا ورود به حرفه وکالت را از راه اخذ یک مدرک دکترا بیازماید؛ امری که قانون آن را مجاز میشمارد.
آقای درمبخش در واکنش با رد حکم دانشگاه گفته است در رساله وی تقلبی وجود نداشته، «هرچند ارجاعات و ذکر منبع به لحاظ ظاهری مشکلاتی داشتهاند.»
وی گفته است: «بر فرض اینکه من متقلب باشم، سوربن هم شریک جرم من به حساب میآید چرا که تمام مراحل رساله من را تایید کرده است.»
سوربن در ماههای اخیر زیر فشار رسانههای فرانسوی قرار داشته است. منتقدان گفتهاند که هیات داوران از افرادی تشکیل شده بود که با موضوع رساله آشنایی نزدیک نداشتهاند و شماری از آنها نیز به قدری به آقای درمبخش نزدیک بودهاند که بیطرفی آنها محل تردید بوده است.
رسانهها همچنین خواستار توضیح دانشگاه شدهاند که به چه دلیل سوربن رساله دکترای آقای درمبخش را بنا به درخواست خود وی، تا مارس ۲۰۴۷ یعنی حدود ۲۷ سال دیگر از دسترس عموم خارج کرده بوده است.
آرش درمبخش که اکنون ۴۰ سال دارد در کودکی به همراه خانواده خود از ایران به فرانسه مهاجرت کرد. او پسر کیومرث درمبخش کارگردان و مستندساز ایرانی است.
در نتیجه تلاشهای او، قانونی در سال ۲۰۱۶ در فرانسه به تصویب رسید که به موجب آن، سوپرمارکتها و رستورانهایی که بالاتر از ۴۰۰ مترمربع مساحت دارند مجاز به دور ریختن مواد غذایی قابل مصرف نیستند.
آقای درمبخش در سالهای اخیر بارها در مطبوعات و کانالهای مختلف تلویزیونی فرانسه ظاهر شده است. پیشتر منتقدان او را به جعل اخبار دروغین متهم کرده بودند.
نظر شما